vzw ROOTS vzw ROOTS
10 maart 2022

Wij zijn als Roots verheugd om de eerste Belgische partner te mogen zijn van The Institute for Strategic Dialogue (ISD) voor het Project Young Cities Antwerp. 

Door middel van actiegerichte capaciteitsopbouw, startfinanciering en directe ondersteuning faciliteert Young Cities door jongeren geleide initiatieven, samenwerking tussen stad en jeugd en ondersteunt het gemeentelijke strategieën voor de betrokkenheid van jongeren. 

Roots zal optreden als lokale partner van Young Cities en zal het project Young Cities Antwerp mee coördineren. 

Young Cities is op zoek naar geëngageerde, creatieve en geëngageerde jongeren in Antwerpen die de sociale cohesie in hun gemeenschap willen bevorderen. 

Als jij je hierin herkent; meld je dan aan voor het Young Cities-programma.! Hier zal je de nodige training en ondersteuning krijgen om een uniek, nieuw initiatief te creëren dat opstaat tegen haat, polarisatie en geweld. Als je een idee hebt voor een project om van je gemeenschap een veiligere en meer accepterende plek te maken, vorm dan een team en solliciteer vandaag nog! (Toepassingsinstructies hieronder) 

Het Young Cities programma start met een intensieve 4-daagse workshop (met maaltijden en overnachting) van 8-11 april 2022. Tijdens die workshop verfijn je jouw projectidee en werk je het uit tot een gedetailleerd plan om later op te leveren. De workshop zal doorgaan op een externe locatie in België die later nog zal worden meegedeeld, en zal gegeven worden door internationale experts. Voor jongeren die meedoen met de Ramadan zal er rekening gehouden worden qua maaltijden.

Dit zal geen typische workshop zijn; je bent geen passieve deelnemer zijn. In plaats daarvan zal jouw team 4 dagen werken met lokale en internationale experts, om een levensvatbaar plan te maken tot de opbouw van een meer samenhangende gemeenschap. 

*ALLE TEAMLEDEN MOETEN DE 4-DAAGSE WORKSHOP VOLLEDIG BIJWONEN OM IN AANMERKING TE KOMEN. 

Het einde van de workshop zal een periode van 6 maanden inluiden waarin jeugdteams hun projecten kunnen implementeren met voortdurende training, netwerken en ondersteuning van Young Cities en Roots. Tijdens het programma gaat Young Cities, ondersteund door Roots, samen met de jeugdteams aan de slag door : 

•             Diepgaande training te bieden over het ontwikkelen en beheren van impactvolle initiatieven voor sociale verandering, zowel online als offline  

•             Te zorgen voor een startfinanciering (tot € 4.000 per team) voor succesvolle voorstellen en de middelen faciliteren om door jongeren geleide initiatieven in Antwerpen te ondersteunen 

•             Doorlopende ondersteuning, mentorschap en training te bieden aan deelnemende jeugdteams gedurende het hele programma 

•             Samenwerking en co-gecreëerde initiatieven met gemeentelijke leiders te faciliteren om de stem van jongeren te versterken. En daarnaast de steun van de lokale overheid te kanaliseren met als doel door-jongeren-geleide projecten te verbeteren. 

Hoe kan je jezelf/ jouw team kandidaat stellen? 

•             Je dient je aan te melden als een team minstens 4 personen. 

•             Er kunnen maximaal 6 personen deelnemen aan de training (hoewel je na de workshop met meer mensen kunt samenwerken om het project verder uit te voeren). 

•   Jouw project moet een probleem aanpakken dat van invloed is op de sociale cohesie in jouw gemeenschap (voorbeelden van in aanmerking komende onderwerpen: discriminatie, haatzaaien, verspreiding van desinformatie, pesten, burgerparticipatie, lokaal bestuur, gender-gebaseerd geweld of intimidatie.) 

•             Het team moet zich inzetten om de volledige workshop van 8-11 april bij te wonen 

•             Het team moeten zich inzetten om het project in de maanden die volgen te implementeren als het wordt gefinancierd 

•             Alle teamleden moeten aan volgende criteria voldoen: 

            o Leeftijd 18-29 

            o Langdurig in Antwerpen wonen 

            o Toegewijd aan het bijwonen van de VOLLEDIGE training en het leveren van het project van het team 

           o Openstaan voor nieuwe ideeën en bereid zijn samen te werken met mensen van verschillende achtergronden  

Heb je een sterk team en een spetterend idee voor een project? Stel je dan snel kandidaat door volgend google formulier in te vullenhttps://forms.gle/qWhktEkM2bFD72Zr7 

(Lees de begeleidende tekst in het formulier goed alvorens je indient, en dien het slechts één keer per team in!) 

Deadline aanmelding: 25 maart 2022 (Meld je op tijd aan! We kunnen slechts 4 teams accepteren) 

Voor vragen of meer info stuur dan een mailtje naar: Abdou@roots-vlaanderen.be

Succes!