ROOTS Vlaanderen

Met de steun van Jint zijn we in kader van Erasmus+ mobiliteit van jeugdwerkers naar Istanbul gegaan met een delegatie van vrijwillige jeugdwerkers vanuit heel Vlaanderen. Dit studiebezoek vond plaats in kader van onze breed jeugdwerk traject. We engageren ons binnen dit traject om de verschillende jeugdwerkverhalen in Europa na te gaan. Hopend op nieuwe inzichten, nieuwe methodieken en good practices.

Ons studiebezoek naar Istanbul was de eerste in reeks en was een zeer verrijkende trip waarbij we verschillende brede jeugdwerkingen bezocht hebben en met hen uitgewisseld hebben over een goede aanpak van breed jeugdwerk en de daarbij horende methodieken.

Tijdens ons studiebezoek hebben we de werking van o.a. Genç gönüllüler Dernegi, Ilk sen ol leren kennen. We hebben evenwel kennis gemaakt met hun brede netwerk o.a. met Faik Tanrikulu een docent met veel kennis over migratiestromen, dramaturgen… We hebben ook de kans gehad om verschillende workshops bij te wonen met o.a. een zeer leerrijke en laagdrempelige kinderrechtenspel die lokaal werd gecreëerd. We hebben een goed beeld gekregen van o.a. het jeugdwerkveld in Turkije en hoe die tot stand kwam, over de impact van de sport en onderwijs op het jeugdwerkveld, over de positieve en uitdagende transitie naar het digitale jeugdwerk. Tijdens ons studiebezoek hebben we ook de tijd gehad om de Sultangazi districts cultuur en jeugdhuis, Ondergenç (koepelorganisatie), Bayraktar cultuur en jeugdcentrum te bezoeken en een rondleiding te krijgen.

Er waren tal van interessante momenten met o.a. de inzet van podcasts en game rooms om de jongeren bijeen te brengen zodat ze samen kunnen gamen, scouts wordt erkend als een sportorganisatie en niet als een jeugdorganisatie… Onze vrijwillige jeugdwerkers zijn ieder geval terug aan de slag binnen hun organisaties met een straf bagage.

Op naar de volgende studiereis!