Zoals eerder aangekondigd hebben wij als Roots de eer om de eerste Belgische partner te mogen zijn van The Institute for Strategic Dialogue (ISD) voor het Project Young Cities Antwerp. Door middel van actiegerichte capaciteitsopbouw, startfinanciering en directe ondersteuning faciliteert Young Cities door jongeren geleide initiatieven, samenwerkingen tussen stad en jeugd, en ondersteunt het gemeentelijke strategieën voor de betrokkenheid van jongeren. Als Roots treden wij op als lokale partner van ISD en coördineren wij samen het project Young Cities Antwerp.
Er zijn verschillende Antwerpse jeugdgroepen die hebben ingetekend voor dit project , met vele mooie projectidëen. Na een selectieronde zijn uiteindelijk 3 teams geselecteerd die mochten meedoen aan het 4-daagse “Youth Innovation Lab”:
Team Haki:
Dit team heeft ontdekt dat vele jongeren uit de stad vaak verstrikt raken in zelfdestructieve cycli die niet alleen hun productiviteit en vooruitzichten voor de toekomst beïnvloeden, maar ook hun vermogen om hun mentale en emotionele welzijn aan te pakken. Dit team wil daar verandering in brengen door mentorschap aan te bieden door middel van sportmogelijkheden die een veilige ruimte creëren voor jongeren om contact te maken en zichzelf te uiten. ️
Team IqraStudy:
Tijdens de pandemie besefte dit team dat de vele negatieve gevolgen die zwakke sociale structuren en een gebrek aan inclusie van jongeren in maatschappelijke processen hadden voor hun leeftijdsgenoten. Maar ze zagen ook de vooruitgang die jongeren boekten als het ging om hun ondernemerschap en activisme rond verschillende maatschappelijke doelen.
Een belangrijk ontbrekend onderdeel was hun toegang tot middelen en mogelijkheden om echt gehoord te worden.Het team zal de komende weken besteden aan het afronden van hun projectplan rond dit probleem.
Team Powersociety:
Dit dynamisch Antwerps duo gebruikte het YoungCities Youth Innovation Lab om hun campagne te ontwikkelen om discriminatie in hun gemeenschap tegen te gaan.
Door persoonlijke ervaringen ontdekte dit team dat de kwestie van onverdraagzaamheid jegens zichtbare religieuze minderheden een ernstig probleem is in hun stad. Ze willen de stemmen verheffen van individuen die het doelwit zijn van dit soort haat en actief veilige ruimtes creëren voor hun verhalen en welzijn.
Sociale media zullen een kerncomponent van hun initiatief zijn, evenals contact leggen met experts en geloofsleiders die de dialoog over religieuze discriminatie kunnen helpen bevorderen. ️
Tijdens deze 4-daagse workshop leerden deze jongeren hoe ze hun projectidee konden verfijnen en uitwerken tot een gedetailleerd plan om later op te leveren. Ze kregen een diepgaande training over het ontwikkelen en beheren van impactvolle initiatieven voor sociale verandering, zowel online als offline.
De jongeren verbleven 4 dagen in het mooie domein Polderwind aan de Belgische kust , waar naast training ook plaats was voor leuke en ontspannende activiteiten om de cohesie en groepssfeer te bevorderen. Ze hebben tijdens deze workshop een stevige basis meegekregen waarmee ze een projectplan kunnen uitwerken. Eind deze maand zullen ze hun project indienen en na beoordeling kunnen ze een startfinanciering krijgen tot 4000€ om hun project te realiseren.